Ventilatie

Een frisse wind,
door uw huis

 • Gecertificeerd ventilatie deskundige
 • +20 jaar ervaring
 • Oplossingen op maat

Waarom uw woning ventileren belangrijk is

 1. Verse luchttoevoer: Zonder voldoende aanvoer van verse lucht blijft de zuurstof in huis stilstaan. Ventilatie zorgt voor een frissere en aangenamere leefomgeving.
 2. Afdrijven van vochtige lucht: Overmatig vocht in huis veroorzaakt een heleboel problemen, zoals bv condens op ramen of zelfs schimmel op muren. Vochtproblemen zijn zeer schadelijk voor uw gezondheid en pakt u best zo snel mogelijk aan.
 3. Eliminatie van onaangename geuren: Vocht en vervuilde lucht leiden al snel tot muffe geurtjes. Een goede ventilatie is de eerste stap naar een frisse leefomgeving.

Onze ventilatiesystemen voor vochtbeheersing

Onze experts geven de voorkeur aan ventilatiesystemen van het type C of D. Afhankelijk van uw specifieke situatie raden we een ventilatiesysteem type C (natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer) of type D (mechanische luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer) aan.

Ventilatiesysteem C

In ruimtes zoals garages, wasplaatsen, bergingen, badkamers en kelders raden wij het gebruik van een ventilatiesysteem type C aan. Een ventilatiesysteem van het type C maakt gebruik van natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Om een constante toevoer van verse lucht te garanderen, installeren we roosters in de ramen en muren van “droge” ruimtes. De verse lucht verspreidt zich op een natuurlijke manier door uw woning. De afvoer van de vervuilde lucht wordt mechanisch geregeld door de centrale ventilatie unit.

Voordelen van een ventilatiesysteem type C

 • Bij een ventilatiesysteem van type C heeft u meer keuze in het plaatsen van de afvoeropeningen
 • Blijft goed presteren onder verschillende weersomstandigheden
 • Dit systeem kan worden gebruikt voor korte en intensieve ventilatie
 • Een ventilatiesysteem van type c is goedkoper dan andere systemen omdat de toevoer van lucht op een natuurlijke wijze geregeld wordt
 • Het onderhoud en de installatie is gemakkelijker en goedkoper omdat alleen afvoerbuizen nodig zijn
Thank you for your message. It has been sent.
Het formulier werkt even niet. Probeer nog eens of stuur je vraag naar david@aircocenter-heist.be

Heeft u een vraag?
Contacteer ons!

0471/74.03.74

Ventilatiesysteem D

In bewoonde ruimtes kiezen wij meestal voor een ventilatietoestel type D. Een volledig mechanisch ventilatiesysteem type D biedt een goede oplossing voor condensatieproblemen. Vochtproblemen door condensatie worden meestal veroorzaakt door dauwdruppels die verschijnen op koude oppervlakken zoals spiegels en ramen. Deze condensatie leidt uiteindelijk tot schimmelvorming. Daarom pakt u vochtproblemen door condensatie best zo snel mogelijk aan.

Bij een ventilatiesysteem D gebeurt zowel de toevoer als de afvoer van lucht door mechanische ventielen. Dit heeft een positieve invloed op het energiepeil van uw woning. De verse lucht wordt namelijk opgewarmd door de ventielen voordat ze de woning binnenkomt. Hierdoor wordt koude lucht zo mogelijk buitengehouden en warmteverlies geminimaliseerd.

Voordelen van een ventilatiesysteem type D

 • Met een type D ventilatiesysteem kan u extra investeren in warmteterugwinning. Een groot deel van de warmte uit de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd en hergebruikt om de toevoerlucht voor te verwarmen
 • Er zijn minder problemen met over en onderdruk
 • U heeft meer keuze in het plaatsen van de toevoer en afvoeropeningen
 • Blijft goed presteren onder verschillende weersomstandigheden
 • Dit systeem kan worden gebruikt voor korte en intensieve ventilatie
 • Energiebesparing door de recuperatie van warmte uit de afgevoerde lucht

De verschillen tussen ventilatie type C en D

Het grote verschil tussen ventilatie type C en D zit hem in de toevoer van verse lucht. Bij een ventilatiesysteem type C gebeurt de luchttoevoer op een natuurlijke wijze via een raamrooster. Bij een ventilatiesysteem type D daarentegen wordt de verse lucht centraal aangezogen door een ventilator en vervolgens via het kanaalsysteem naar de verschillende ruimtes in het gebouw afgevoerd.

Ventilatie type D is uitgerust met een systeem voor warmterecuperatie dat 75 tot 85% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert. Hierdoor zal de warmtevraag uiteraard veel lager liggen, wat u energiefactuur alleen maar ten goede zal komen.

Zowel ventilatiesystemen type C als D kunnen voorzien worden van vraagsturing. Dit automatisch systeem detecteert wanneer er nood is aan ventilatie en past het debiet van de vraag aan. In dit geval spreken we van een ventilatiesysteem type C+ of D+.

Enkele van onze ventilatie partners

Kiest u voor een ventilatiesysteem type C? Of een ventilatiesysteem type D? Bij Airco Center Heist bent u verzekerd van topkwaliteit. We plaatsen uitsluitend ventilatiesystemen van topmerken als Renson, Duco of Zehnder.

Ventilatie bij nieuwbouw of renovatie

In nieuwbouwwoningen is het verplicht om een ventilatiesystemen te installeren. Zowel ventilatiesystemen type C als D voldoen aan deze wettelijke verplichting. Ook bij ingrijpende renovaties geldt dezelfde verplichting als bij nieuwbouw. Ook dan moet een ventilatiesysteem worden aangebracht. Bij kleinere renovaties waarbij isolatie, verwarming en ventilatie een minder prominente rol spelen, volstaat het om op zijn minst ventilatieroosters en afvoerkanalen (type C) te plaatsen in de gerenoveerde ruimtes. Als u tijdens de renovatie ook de ramen vervangt, raden we aan om profielen te kiezen die voorzien zijn van ventilatieroosters.

Premies voor ventilatiesystemen

Als u enkel een ventilatiesysteem wilt laten installeren, kan u daar – jammer genoeg – geen premie voor aan vragen. De investering in ventilatie wordt wel in rekening gebracht voor de Totaalrenovatiebonus van Fluvius. Iedereen die investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, komt voor deze bonus in aanmerking.

Vaak gestelde vragen over ventilatie

Er zijn 4 verschillende ventilatiesystemen beschikbaar. Ventilatiesystemen van het type C en D zijn de meest gangbare. Ventilatie type C maakt gebruik van een centrale ventilatie-unit, gecombineerd met natuurlijke luchttoevoer via raamventilatie, de lucht in uw woning te verversen. Ventilatiesysteem D, ook wel bekend als balansventilatie, maakt gebruik van twee ventilatoren om zowel verse lucht toe te voeren als vervuilde lucht af te voeren. Ventilatie type D is uitgerust met een systeem voor warmteterugwinning wat warmte onttrekt uit de afgevoerde lucht en opnieuw afgeeft aan de aangevoerde lucht.

Wil u weten welk ventilatiesysteem het beste bij uw situatie en woning past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Onvoldoende ventilatie is schadelijk. Zowel voor uw woning als voor uzelf. In onvoldoende geventileerde ruimtes stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op. Door sporadisch de ramen open te zetten, zal u vocht en schadelijke stoffen onvoldoende kunnen verwijderen. Wanneer u kiest voor een ventilatiesysteem, kan u er zeker van zijn dat u een constante, gecontroleerde en duurzame luchtstroom genereert die schadelijke stoffen uit uw leefomgeving op een efficiënte manier verwijdert.
Nee, hedendaagse ventilatiesystemen zijn zorgvuldig ontworpen om naadloos in uw interieur te passen. Het minimalistische design zorgt ervoor dat ze onzichtbaar geïnstalleerd kunnen worden in eender welk interieur.

Het is theoretisch mogelijk om zelf een ventilatiesysteem te installeren, maar dit vereist handigheid en grondige kennis van het product. Daarom adviseren wij ten zeerste om een professionele ventilatie installateur in te schakelen voor het plaatsen van een ventilatiesysteem. Alleen zo bent u er zeker van dat de installatie helemaal perfect gebeurt. Het is van groot belang dat alle onderdelen van het systeem perfect op elkaar aansluiten en eventuele problemen tijdig worden opgemerkt.

GRATIS plaatsbezoek

Wilt u weten welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor uw specifieke situatie?
Laat uw gegevens achter. We komen volledig vrijblijvend langs om samen met u de mogelijkheden te bekijken.

Thank you for your message. It has been sent.
Het formulier werkt even niet. Probeer nog eens of stuur je vraag naar david@aircocenter-heist.be