Ventilatie

Voor de installatie van uw ventilatiesysteem rekent u op Airco Center Heist. Type C of D? We zorgen voor de meest geschikte ventilatie oplossing voor nieuwbouw en renovatie.

Een ventilatiesysteem is vandaag de dag geen overbodige luxe. Zeker in gebouwen met een hoge en variabele bezetting of in gebouwen met een hoge isolatiegraad. Er zijn echter een heleboel zaken waar u best rekening mee houdt bij uw keuze voor het juiste ventilatiesysteem. Wat is de meest geschikte ventilatie voor uw specifieke situatie? Kiest u voor een ventilatiesysteem type A, B, C of D? We zetten de verschillen voor u op een rijtje.

Ventilatiesystemen type A of B worden tegenwoordig nog zelden gebruikt. Daarom focussen we op de verschillen tussen ventilatiesystemen type C en D van de merken Renson, Zehnder en Duco.

Enkele van onze partners:

BETROUWBARE SPECIALIST VOOR VENTILATIE

Doe beroep op de vakmensen van Airco Center Heist als u een nieuw ventilatiesysteem zoekt. U kan op ons rekenen voor de installatieherstellingen en het onderhoud. Wilt u advies op maat waar u echt wat aan heeft? Service is veel meer dan een woord bij Airco Center Heist.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

De functie van een ventilatiesysteem is vrij duidelijk. Het creëren van een gunstig binnenklimaat door het aanvoeren van zuivere lucht en afvoeren van vuile lucht. Hoewel ventilatiesystemen type C en D beide gebruik maken van mechanische afvoer voor de vuile lucht, zit het verschil in de aanvoer van zuivere lucht. Ventilatie type C maakt gebruik van natuurlijke toevoer door middel van een raamrooster, terwijl de aanvoer van lucht bij ventilatie type D centraal aangezogen wordt door middel van een ventilator. Ventilatie type C maakt dus gebruik van een passieve aanvoer, terwijl de aanvoer bij ventilatie type D actief is.

Beide systemen zijn zeer energiezuinig en uiterst geschikt voor het creëren van een gunstig binnenklimaat. Toch zijn er situaties waarin u best voor een ventilatiesysteem type D kiest:

  • Slechte kwaliteit van de buitenlucht bv aan een drukke toegangsweg
  • Geluidsoverlast door bv een treinspoor of vliegveld
  • Zeer specifieke situaties waar de lucht extra gefilterd moet worden, zoals bv labo’s en ziekenhuizen

De verschillen tussen ventilatie type C en D

Beide ventilatiesystemen bieden een zeer duidelijk voordeel. Omdat ventilatie type C slechts één enkele ventilator gebruikt (i.t.t. twee bij ventilatie type D) zal u met dit systeem tot 50% kunnen besparen op het energieverbruik. De aangevoerde lucht kan in de winter echter zeer koud worden, waardoor u meer zal moeten verwarmen. Door te zorgen voor voldoende afstand tussen de ventilatieroosters en de gebruikers kan u dit probleem makkelijk vermijden.

Ventilatie type D is uitgerust met een systeem voor warmterecuperatie dat tot 75 à 85% van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert. Hierdoor zal de warmtevraag uiteraard veel lager liggen.

Zowel ventilatiesystemen type C als D kunnen voorzien worden van vraagsturing. Dit automatisch regelsysteem detecteert wanneer er nood is aan ventilatie en past het debiet aan de vraag aan. In dit geval spreken we van een ventilatiesysteem type C+ of D+.

Ventilatie bij nieuwbouw of renovatie

Beide ventilatiesystemen zijn het meest geschikt voor nieuwbouw. Dat wil echter niet zeggen dat u bij een renovatie geen ventilatiesysteem kan installeren. Bij nieuwbouw kan men op voorhand rekening houden met de verschillende ventilatiekanalen, terwijl die in bestaande woningen moeilijker in te bouwen zullen zijn.

Ventilatie type C is meer geschikt bij renovatie omdat het gebruik maakt van een eenvoudiger kanalenstelsel. Enkel in de ‘natte’ ruimtes dient een mechanische afvoer geïnstalleerd te worden. Een ventilatiesysteem type D maakt gebruik van een complexer kanalenstelsel dat zowel uit extractiekanalen als pulsiekanalen bestaat. Hierdoor is het minder eenvoudig om een ventilatiesysteem type D in te bouwen bij bestaande woningen.

Betrouwbare vakman

Airco Center Heist is uw betrouwbare vakman voor de installatie, het onderhoud en eventuele herstellingen van uw ventilatiesysteem. Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor uw airco of warmtepomp? We helpen u met plezier verder!

Contacteer ons

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Lees ook even ons privacybeleid. Privacy is belangrijk voor ons. Uw persoonsgegevens worden enkel gebruikt om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Persoonsgegevens zullen dan ook nooit doorgegeven worden aan derden.