Warmtepomp

Energiezuinig,
comfort thuis

  • Gecertificeerd warmtepomp deskundige
  • RESCert – Renewable Energy Systems Certification
  • +20 jaar ervaring
  • Oplossingen op maat

Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit. De buitenunit onttrekt – door middel van een ventilator – energie aan de buitenlucht. Deze energie wordt aangewend voor de opwarming van het koelgas. De binnenunits verspreiden vervolgens de opgewarmde lucht doorheen de te verwarmen ruimte.

Het interessante aan de werking van een lucht/lucht warmtepomp is dat het principe omkeerbaar is. Met andere woorden, u kan de warmtepomp ook gebruiken om ruimtes te koelen.

Voordelen van een lucht/lucht warmtepomp

Betaalbaar: Een lucht/lucht warmtepomp is de meest budgetvriendelijke optie onder de warmtepompen.

Eenvoudige installatie: Bij dit type warmtepomp hoeft de installateur alleen de binnen- en buitenunit te installeren, wat de installatiekosten beperkt houdt.

Koelmogelijkheden: In de zomer kun je met een lucht/lucht warmtepomp ook je huis koelen, waardoor je het hele jaar door van een comfortabel binnenklimaat kunt genieten.

Snelle prestaties: Deze warmtepomp kan een ruimte snel koelen of verwarmen, waardoor de gewenste temperatuur snel wordt bereikt.

Thank you for your message. It has been sent.
Het formulier werkt even niet. Probeer nog eens of stuur je vraag naar david@aircocenter-heist.be

Heeft u een vraag?
Contacteer ons!

0471/74.03.74

Verwarmen met een lucht/water warmtepomp

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht met behulp van een ventilator. Deze warmte wordt overgedragen aan de koelvloeistof in een warmtewisselaar, waardoor de koelvloeistof opwarmt.

Een compressor, die wordt aangedreven door elektriciteit, perst de koelvloeistof samen en verhoogt daarmee de temperatuur nog verder. Vervolgens wordt de opgewekte warmte via een condensor afgegeven aan het watercircuit van uw verwarmingsinstallatie.

Met een warmtepomp van het type lucht/water kan u het verwarmingswater opwarmen tot 30 à 35 voor vloerverwarming en tot 50°C voor sanitair warm water.

Voordelen van een lucht/waterwarmtepomp

Niet afhankelijk van andere brandstoffen: U kan verwarmen zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, waardoor u minder zal merken van toekomstige prijsstijgingen voor bijvoorbeeld aardgas.

Eenvoudige installatie: Een warmtepomp van het type lucht/water vereist doorgaans een eenvoudigere installatie dan bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp.

Lagere energiekosten: Belangrijk is dat de warmtepomp geen CO2 uitstoot en enkel elektrische energie verbruikt. Wanneer de elektriciteitskosten stijgen, kan u deze toename compenseren met de besparing op gas, waardoor uw netto energiekost toch lager zal zijn.

Het verschil tussen een lucht/lucht en lucht/water warmtepomp

Op onderstaande illustratie kan u het verschil tussen een lucht/water warmtepomp en een lucht/lucht warmtepomp duidelijk zien. Een lucht/water warmtepomp gebruikt water om ruimtes te verwarmen door middel van radiatoren en/of vloerverwarming. In het geval van een lucht/lucht warmtepomp wordt de ruimte verwarmd of gekoeld met lucht, bijvoorbeeld via een plafond- of wandunit.

Bovendien toont deze schematische weergave duidelijk het belangrijkste voordeel van warmtepompen: ze maken voor 75% gebruik van hernieuwbare energie.

Enkele van onze warmtepomp partners

Kiest u voor een warmtepomp type lucht lucht? Of een warmtepomp type lucht water? Bij Airco Center Heist bent u verzekerd van topkwaliteit. We plaatsen uitsluitend warmtepompen van topmerken als FujitsuDaikin of General Airco.

Fujitsu airco
Daikin airco
General airco

Warmtepomp installatie op maat

Warmtepomp installateur Airco Center Heist biedt drie soorten lucht/lucht en lucht/water warmtepompen aan: de hybride warmtepomp, de monobloc warmtepomp en de split warmtepomp.

Hybride warmptepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Hybride warmtepompen worden meestal geïnstalleerd in woningen met onvoldoende isolatie waar gewerkt wordt op een hogere watertemperatuur.

Split warmtepomp

Een split warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die met elkaar verbonden zijn door koelleidingen. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft de opgewekte warmte af aan de koelvloeistof. Via de koelleidingen wordt de opgewarmde koelvloeistof naar het watercircuit van uw verwarmingsinstallatie geleidt.

Monoblock warmtepomp

Een monoblock warmtepomp integreert alle essentiële componenten in één enkele buitenunit, waaronder de ventilator, warmtewisselaar en compressor. Dit apparaat bevindt zich buiten de woning. Het watercircuit van uw verwarmingsinstallatie kan rechtstreeks aangesloten worden op de buitenunit.

Warmtepomp premies

Wanneer u beslist om een nieuwe warmtepomp te laten installeren, zijn er een heleboel interessante premies die u kan gebruiken om de totale kosten te drukken.

Vandaag de dag bestaan er een heleboel premies voor de installatie van een warmtepomp. De Vlaamse Overheid lanceerde de website premiezoeker.be om u een volledig overzicht te bieden. U kan ook binnen springen bij uw lokale Energiehuis of u kan ons contacteren. We helpen u met plezier verder.

Vaak gestelde vragen over warmtepompen

De ventilator in de warmtepomp maakt een licht zoemend geluid. Afhankelijk van het type warmtepomp en de kwaliteit ervan, kan dit geluid enorm variëren. Daarom zorgen we er steeds voor dat de buitenunit van uw warmtepomp op een locatie geïnstalleerd wordt waar u geen hinder ondervindt van het geluid. Installaties bij een slaapkamerraam of op uw terras, proberen we dan ook steeds te vermijden. Als u dat wenst kunnen we de buitenunit van uw warmtepomp voorzien van de nodige trillingsdempers en geluidswerende kasten om het geluid tot een minimum te beperken.
<p>Een warmtepomp heeft relatief weinig onderhoud nodig. Als u wil dat uw warmtepomp zo lang mogelijk meegaat is het verstandig deze af en toe te laten onderhouden. Maar informatie hierover vindt u op onze <a href=”https://www.aircocenter-heist.be/warmtepomp/onderhoud/”>warmtepomp onderhoud</a> pagina.</p>
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp varieert doorgaans tussen de 15 en 20 jaar. Hoelang de warmtepomp exact meegaat, is afhankelijk van een heleboel verschillende factoren, zoals het type apparaat, hoe vaak u de warmtepomp gebruikt en de mate van onderhoud.

Wanneer u uw warmtepomp op tijd en stond van een broodnodig onderhoud voorziet, kan uw warmtepomp tot wel 30 jaar meegaan. Dit komt vooral omdat de warmtebelasting veel lager is dan bij traditionele cv-ketels.

GRATIS plaatsbezoek

Wilt u weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw specifieke situatie?
Laat uw gegevens achter. We komen volledig vrijblijvend langs om samen met u de mogelijkheden te bekijken.

Thank you for your message. It has been sent.
Het formulier werkt even niet. Probeer nog eens of stuur je vraag naar david@aircocenter-heist.be